Za zgodnje spomladansko muharjenje ti priporočam ti dve umetni muhi

Od vseh muh, ki se jih splača spomladi imeti v muharski škatlici, ti priporočam nimfo zajčje uho in potezanko sitnež (wooly bugger). Zagotovo te ne bosta razočarali!

Če govorimo o obveznih muhah, ki naj bi jih imel vsak muhar spomladi v svoji škatlici s seboj na ribolovu, ne moremo mimo zajčjega ušesa in sitneža. Ti dve umetni muhi sta sinonim za spomladansko muharjenje, na slovenskih vodotokih sta zelo uspešni, pokrijeta pa tudi bistveni del con, v katerih ta čas lovimo – v vodnem stolpcu in pri rečnem dnu.

Zajčje uho je zelo stara muha in posnema široko paleto ličink, ki se spomladi (pa tudi kasneje v letu) pojavljajo v naravi. Lahko je obtežen ali popolnoma neobtežen. Priporočamo, da imate v škatlici več izvedb te muhe, tudi v več velikostih. Izvirno zajčje uho naj bi bilo zvezano na trnku velikosti #12 in neobteženo, vendar je različic toliko, kolikor je pač potreb ob vodi. Za povprečni ribolov predlagamo res velikost #12 ali #14, vendar z volframovo glavo. Tako boste z muho lahko dosegli tudi globlje kotičke in pa curke vode, kjer plavajo postrvi.

Sitnež je na drugi strani potezanka, ki ji skorajda ni para. Na prvi pogled se morda zdi preprosta, a je izjemno učinkovita. Sitnež mora biti zvezan na dolgohrbtniku in mora imeti rep, vse ostalo pa je, poleg marabujevega repa seveda, odvisno od samega vezalca. Mogoče so številne barvne kombinacije in – tako kot pri zajčjemu ušesu – težine muhe. Priporočamo obtežene in neobtežene. Od barv priporočamo črno, belo, rjavo in olivno.