Kako mora biti zvezana dobra umetna muha?

Veliko časa je preteklo, odkar so ribiči pričeli z vezanjem umetnih muh. Mnogo ribičev umetnih muh sploh ne veže, drugi pa, ki jih vežejo, sploh ne lovijo rib. Vezanje umetnih muh je postala pravcata umetnost. Kako pa mora biti zvezana umetna muha, da bomo z njo zadovoljni?

Tako kot pri drugih stvareh tudi pri vezanju muh obstajajo določena pravila. Tudi tu moramo upoštevati skladnost, namen in materiale, ki jih pri vezanju uporabljamo.

Kakovostna umetna muha je najprej lična. Sposobnost vezalca, da izdela lično zvezano umetno muho, se nato odseva v samozavesti muharja. Seveda ni nujno, da je umetna muha, ki je na prvi pogled grda, tudi slaba pri ribolovu. Mnoge uspešne umetne muhe so zelo skromne ali celo grde. A večina ljudi ima rada lepe, skladne stvari, zato podobno velja tudi za umetne muhe.

Umetne muhe sledijo določenim proporcem. Ti proporci so pomembni za videz pa tudi samo delovanje umetne muhe v vodi. Vezalec mora poznati te proporce in jih upoštevati. Krši jih lahko v redkih primerih ali ko razvija novo umetno muho.

Ena od najpomembnejših lastnosti kakovostne umetne muhe je njena trdnost. Umetne muhe seveda niso večne, a morajo zdržati vsaj 10 ali 20 prijemov ribe. Muhe, ki se odvežejo ali raztrgajo po prvem prijemu, so same sebi namen in ne sodijo v skupino kakovostnih umetnih muh. Trdnost muhe vezalec doseže na različne načine, v pomoč so mu tudi moderni materiali, močne niti ali lepila. Toda še vedno je na prvem mestu za vzdrževanje trdnosti vezalčeva sposobnost in ročne spretnosti.

Poleg kakovostnih materialov pa so pomembni tudi trnki. Pred nakupom umete muhe se pozanimajmo, na kakšnih trnkih do zvezane. Če muhe vežemo sami, izberimo le najboljše trnke. Pri LukaFy izbiramo le najboljše trnke priznanih proizvajalcev. Zgodi se, da muho zagrabi velika riba ali riba v izjemni kondiciji. Škoda je, da bi nam trnek zvila ali celo zlomila. Ribo izgubimo, za razliko nekaj centov pa nam ostane grenak priokus in priložnost, ki se morda ne bo nikoli več ponovila.