Ajdovka sodi med klasične, a uspešne umetne muhe

Ajdovka je tista lepa slovenska beseda za muho fazanji rep, ki ji angleško govoreči v izvirniku pravijo pheasant tail. Gre za izjemno preprosto, a neprekosljivo učinkovito umetno muho, ki absolutno ne sme manjkati v škatlici prav nobenega muharja.

Zgodovina ajdovke sega v 19. stoletje na območje južnega dela Anglije, kjer ima muharjenje s posnetki ličink (in suhimi muhami) lepo tradicijo. Tam je eden od “profesorjev” klasičnega ličinkarjenja, Frank Sawyer, za ribolov potočnih postrvi uporabljal posebne, enostavne in razmeroma lahke posnetke ličink, ki jih je poimenoval Pheasant tail – fazanji rep. Poimenovanje je izbral, ker je material, iz katerega je umetna muha, v večini sestavljen iz fiber repnega peresa navadnega fazana.

Muha lahko posnema široko paleto pod vodo živečih ličink, prvenstveno enodnevnic. Ajdovka je lahko zvezana kot neobtežena, lahko je obtežena z glavo ali brez nje. V izvirniku je Sawyer za njeno vezavo poleg fiber fazana uporabil le bakreno žičko, tako za obtežitev kot za utrditev muhe. Tako enostavna muha pa je izjemno učinkovita in se zelo dobro obnese skozi celo leto za postrvi, lipane pa tudi druge ribje vrste, ki rade cmoknejo za žuželkami.

Franka Sawyerja lahko med vezanjem spremljate tudi na video posnetku zgoraj.